
Egyéni vállalkozó
Dobossy Károly
Interjú a termelővel
Mi volt az indíttatás hogy elkezdj állatokkal, azon belül is tehenekkel foglalkozni?
Mindig is szerettem állatokkal dolgozni. Régebben voltak tyúkjaim is, amikkel a tojást termeltem és adtam el. Viszont az álmom mindig az volt, hogy tehenekkel foglalkozzak.
Mi az eredeti szakmád?
Ács-állványozó.
Dolgoztál is a szakmában?
Nem, a szakmámat nem csináltam hivatásként. Amikor vége lett a vizsgáknak, egyből az unokatestvérem rozsdamentes acéltermekeket gyártó cégénél helyezkedtem el. Itt hegesztőként és lakatosként dolgoztam, de sokat fuvaroztam is nekik, bejárva Nyugat-Európát.
Hogy-hogy lakatosból állattartó? Vagy végig ez volt a célod hogy ezt elkezd?
Nem ez volt a célom. Körülbelül 2 év műhely-munka után jött, hogy én nem szeretnék egész életemben műhelyben dolgozni, főleg alkalmazottként. Elképzeltem, hogy mi lenne, ha elkezdenék tehenekkel foglalkozni. Azt tudtam, hogy nem egy elterjedt foglalkozás a környéken. Bár a sajtkészítés mindig is álmom volt, de nem tudtam, hogyan készül pontosan, így a kezdetekben gondolni sem mertem, hogy egyszer sajtüzemem lesz.
Hány darab állattal kezdted?
Kettő tehénnel, amiből az egyik elpusztult ellés után.
Munkahely mellett csináltad egy darabig vagy rögtön léptél, ahogy meg volt az első tehén?
Nem. Fél évig a kettőt együtt csináltam, majd, amikor már 4 db tehénnél jártam, akkor láttam, hogy nem fog menni a kettő együtt. Főleg, hogy akkor kezdtem el a piacozást is.
Addig nem jártál piacra? Akkor hova adtad el a termékeket?
Az első fél évben csak a tejet adtuk el és amennyi plusz tej volt, azt meg sajtnak az ismeretségi körben el tudtuk adni. Ezenkívül kísérleteztem akkor is a sajt típusokkal.
Hogyan alakultak ki a piacok?
Úgy kezdtem, hogy öcsémmel körbejártuk a Balatont és végig néztük a városi meg a jelentősebb piacokat. Először Tihanyban kezdtünk, majd Veszprém és Keszthely. Aztán jött a lehetőség a Balatonakali Fék üzletnél, így a tihanyi piacot ott hagytuk.
Most meg már a webshop is üzemel, ott is felveszünk rendeléseket a tartósabb sajtjainkra.
Hányan dolgoztok jelenleg a vállalkozásban?
Változó, de ha egy heti létszámot nézünk akkor négyen, de mindig van aki felváltva jön. Például a diákok, akik szombatonként vagy nyári szünetben hétköznap is főként a piacokon tudnak segíteni. Egyébként a nagynéném és két unokatestvérem, akik többet vannak a vállalkozásban.
Milyen fajta teheneket tartotok?
Nagyrészt holstein-fríz , de vannak ezenfelül keverék magyartarkáink is.
Hogy vagy megelégedve a beltartalommal? Mert szokták mondani hogy a magyartarka vagy akár Jersey tehenek erősebb beltartalmú tejet adnak.
Meg vagyok elégedve mert kb. 4,5 % tejzsír van benne, a mi ugyan nem sok az említett két fajtához képest, de jóval többet adnak és mivel én nyers tejként dolgozom fel, úgy, hogy nem fölözöm le, így sajtnak szerintem kiváló.